Navigon op een SonyEricsson K800i

Na het gepruts gisteren met Nav4All wou ik toch ook eens wat andere gps software proberen. Mijn surfend oog viel op Navigon. De Symbian versie van deze gps software is betalen, maar de Java versie is gratis. Die moest ik dus eens proberen.

Je kunt de Java versie van Navigon hier vinden:
http://www.navigon.com/site/nl/nl/mobile_navigation/cellphone/javaphone

De website werkt als een webwinkel en vooraleer je de gratis software kan downloaden moet je deze in het winkelwagentje plaatsen, naar de kassa gaan en een account aanmaken. Daarna krijg je ook nog een registratie/activatie code die je moet ingeven wanneer je de applicatie installeert op je gsm.

Met de PC Suite van SonyEricsson transfereren we de nederlandstalige .jar file naar de telefoon. Het installeren verloopt vlot en voor je het weet start de applicatie op en mag/moet je de activatie code ingeven. Dan kan de fun beginnen.

Een leuk opstartscherm, dat belooft!
navigon01.jpg

Via het beginscherm geven we een nieuwe bestemming in:
navigon02.jpg

navigon03.jpg

navigon04.jpg

Alvorens de bestemming wordt gedownload, vraagt de K800i of we de data willen uploaden. Ja, eigenlijk bedoelt hij uploaden (onze aanvraag), en daarna downloaden (het resultaat)… We kiezen: ‘Ja’
navigon05.jpg

Ondertussen krijgen we een mooi zandloperschermpje te zien (zonder zandloper). De wereldbol rechts bovenaan geeft aan dat er gegeven gedownload worden via gprs.
navigon06.jpg

Et voila, hij heeft iets gevonden. We kiezen: ‘OK’
navigon08.jpg

Even wachten op de route (gaat vrij vlug)
navigon09.jpg

Even wachten op de kaart (gaat ook vrij snel)
navigon10.jpg

En daar is het eerste overzicht van de route al. (Ik heb wat gegevens weggelaten)
navigon11.jpg

Navigatie in 2D mode.
navigon12.jpg
Meer screenshots kan je hier vinden:
http://www.navigon.com/site/../javaphone/screenshots

Menuscherm
navigon13.jpg

Gps status
navigon14.jpg

Route overzicht
navigon15.jpg

Navigatie in pijlweergave. Dit is het voordeligst qua dataverbruik en aan te raden wanneer je niet over een flat fee data abonnement beschikt.
navigon16.jpg

Hup, de auto in en testen maar. Gaat prima, zelfs de voice instructies zijn goed verstaanbaar, hoewel ik mij kan inbeelden dat op de autosnelweg een headset geen overbodige luxe is. De gps geeft mooi op tijd aan dat je moet afslaan. Tevens zie je constant in beeld hoe hard je mag op dit bepaald stuk weg. Altijd handig als je net een ‘bord’ gemist hebt. Kort op elkaar volgende veranderingen van richting worden op voorhand vermeld.

Het uitroepteken dat aangeeft dat je te snel rijd mocht echter wat groter zijn. Je kan het nauwelijks zien, en vanuit je ooghoeken al helemaal niet.

En dan slaat het noodlot toe: ‘verbinding met bluetooth gps verbroken…’ De Vodafone firmware die op mijn K800i staat trekt echt op geen klxten en bederft alweer mijn gps feestje. Tijd voor een andere gsm. Ik zou trouwens de Symbian versie wel eens willen testen. Word ongetwijfeld vervolgd!

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.