Nav4All op een SonyEricsson K800i

Wie is er niet geïntereseerd in handige gratis navigatiesoftware die bovendien ook nog eens op de meeste gsm toestellen werkt?
Ik allesinds wel! En de website http://www.nav4all.com laat je denken dat dit ook daadwerkelijk bestaat. Dat moeten we dan maar eens uitproberen!

Na wat rondgesnuffeld te hebben op de website, surfen we naar de downloadpagina
http://www.nav4all.com/site2/www.nav4all.com/dut/installation.php. En hier loopt het fout! Niettegenstaande de SonyEricsson K800i staat vermeld bij de ondersteunde apparaten, slaag ik er niet in om via het aangegeven adres de applicatie met mijn gsm te downloaden, laat staan te installeren. Ik krijg steeds een foutboodschap.

Ik vermoed dat ze via de header van je gsm proberen te weten te komen welke gsm je hebt, aan de hand van deze informatie kiezen zij welke versie van Nav4All je kan downloaden. Maar dat werkt dus niet met mijn K800i.

Na wat hardcore zoekwerk heb ik het exacte adres van de .jar file gevonden:
http://www.nav4all.com/mobile/Nav4All.jar . Wanneer ik dat ingeef begint het downloaden van de applicatie, 369 kb om precies te zijn. De installatie verloopt verder vrij vlot. Nadat je hebt gekozen welke taal en welke audio files (niet verplicht) je wil downloaden, kan je beginnen met uitzoeken hoe het allemaal werkt.

En dan kan het prutsen beginnen! Ik heb Nav4All enkel getest op mijn K800i, dus daar kan het ook aan liggen. Na een uurtje van connecteren, disconnecteren, reboots, applicatie en gsm craches ben ik erachter gekomen hoe je Nav4ALL het best kan laten werken.

1) Schakel gsm en gps UIT.
2) Schakel gsm en gps AAN.
3) Zet de bluetooth van je gsm aan.
4) Verbind je gps via bluetooth met je gsm.
5) Start nu Nav4All.

Zo staat het eigenlijk ook in de handleiding 😉 Als er iets foutloopt, dan begin je best terug bij stap 1.

Wanneer het wel werkt, dan ziet het er zo uit:
nav4all2.jpg nav4all1.jpg

Nadat je je bestemming hebt ingegeven moet je dat nog even bevestigen door op ‘verder’ te drukken. Rechtsboven zie je een wereldbolletje, dat geeft aan dat er data wordt gedownload.
nav4all3.jpg nav4all4.jpg

Door op ‘F1’ te drukken kan je verschillende opties raadplegen waaronder je bestemming, de routelijst, de kaart en snelheidsopties.
nav4all5.jpg nav4all6.jpg
nav4all10.jpg

Hier is Nav4All de kaart nog aan het downloaden
nav4all7.jpg nav4all8.jpg

Je kan ook kiezen om gebruik te maken van het kompas, dat geeft dan weer welke richting je moet uitgaan, en hoeveel kilometer je nog van je doel afzit. Dat is meer iets voor de avonturiers met veel tijd, want echt gemakkelijk is dit niet om je bestemming te vinden.
nav4all9.jpg

Is het nu echt gratis? Ja, voorlopig wel, maar de site geeft aan dat het ooit nog wel betalend wordt. De applicatie zelf, geeft aan dat je de software gratis kan gebruiken tot 2008, en dat is niet zo lang meer… Daar komt dan ook nog eens je data verbruik bij.

Werkte het nu echt? Ja, één keer heb ik het aan het werken gekregen. De andere keren crashte de telefoon, of had ik netwerkproblemen. Is dit dan betrouwbare gps software? Dat zou kunnen, maar er zijn teveel dingen waar je afhankelijk van bent, en wanneer er eentje niet aanwezig is, dan werkt het niet goed. Verder vind ik ook dat je elke keer teveel moet prutsen voordat je kan vertrekken, en hebben we nu niet juist een gps om tijd te winnen? Ik leer vlugger de kaart uit mijn hoofd!

Nav4All + SonyEricsson K800i: geen waterdichte combinatie…

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

2 thoughts to “Nav4All op een SonyEricsson K800i”

  1. Heb nu al twee versies van nav4all op mijn k800i gehad, beiden een zeer groot succes. Heb nog nooit één probleem gehad, navigeren gaat altijd goed, is nog nauwkeuriger dan de navigatie van een audi en wel bekende pioneer navigatie systemen.

    Zeker een aanrader nav4all , dus ook voor de k800i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.