Elimination Communication

Gisteren schreef ik al over de reportage van Telefact over attachement parenting. een van de ouders had het daar ook over elimination communication of kortweg EC.

Weg met de luiers, leve het potje. Zelfs al is je kind nog maar een baby. Als je goed op de gedragingen van je baby let, wat helemaal niet moeilijk is als je aan attachement parenting doet, kan je zien wanneer hij zijn behoefte gaat doen. De truck is hier onmiddelijk op te reageren en je baby klaar te maken om hem zijn ding te laten doen.

Je kan ook proactief werken, door telkens wanneer je baby zijn behoefte doet een bepaald geluid te maken. Wanneer je dan ergens naartoe moet, een winkel of een rit met de auto, dan maak je dat geluid en zal je baby zijn behoefte doen. Schitterend toch, niet?

Als je je bedenkt dat een baby gemiddeld 30 keer per dag zijn behoefte doet en dat je in 90% van de gevallen op tijd kan reageren, dan wil dat zeggen dat je baby gemiddeld 3 keer per dag in zijn broek (of op andere plaatsen waar je het niet wil) plast en/of kakt.

En in het geval van de baby uit de reportage, was dat op een parketvloer. Dat deden ze vroeger in Versailles dus ook, en ik kan je verzekeren, ik ben er geweest en het stinkt daar nu nog.

Wat is dan het voordeel van EC? Je baby zou na 22 maanden al zindelijk kunnen zijn. Er zijn nog babies die dat na 22 maanden waren, zonder EC, dus waarom zouden we het ons moeilijk maken?

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

2 thoughts to “Elimination Communication”

 1. Mijn zoon is zindelijk since 16 maanden zonder zindelijk te worden of maken (ook ‘s nachts) en hij doet altijd op de WC, ook in winkelcentra, museums, dierentuinen, vliegtuig(!) en de creche. maar dat is niet waar EC omgaat.
  EC gaat niet om zindelijk maken. Het gaat om communicatie.
  Het gaat PRECIES NIET om je behoefte overal en altijd doen. Dahhh – IS dat niet wat babies in luiers doen. stand, liggend, in je armen, overal en op het moment doen?!
  De voordeel van EC is dat je je communicatie met je kind uitbreidt en dat vind ik schitterend.
  Ik vindt het raar dan kinderen die al praten toch nog in hun broek poepen. Ik vind dat het respectloos en zelfs een beleidiging is.

  voor iedereen die wil het schitterende gevoel van begrijpen wat je kind wil voordat hij het met woorden kan zeggen, voelen raad ik aan Bovendien is het veel vriendelijker voor de milieu en de kleine billen.

 2. Er is maar een woord voor ouders die hun kinderen opvoeden met EC: respect.

  Alleen voel ikzelf niet zozeer de behoefte om dat te doen. Ook moeten wij dagelijks beroep doen op andere mensen die voor onze kleine zorgen, en je kan van hen moeilijk verwachten dat ze dezelfde EC vaardigheden aanleren als onszelf.

  We hebben voor de gemakkelijkere, meer bekende manier gekozen. Het aanpakken van het gevolg maar voorlopig nog niet van de oorzaak. Maar dat zal wel vanzelf komen…

  Mooie site trouwens, die http://ayalalevinger.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.