amAze op een SonyEricsson K800i

Na de review van Navigon gisteren en van Nav4All eergisteren, is het vandaag de beurt aan amAze. Ik had amAze al een paar dagen op mijn gsm staan, maar kreeg het niet goed aan het werken. Uit frustratie had ik het er terug vanaf gesmeten. Toen ik bij de installatie van Navigon op het idee kwam om eens wat ruimte vrij te maken, door wat foto’s te wissen, schoot mij het idee te binnen dat dit ook wel eens het probleem bij amAze zou kunnen verhelpen.

Helaas pindakaas… Na de herinstallatie wou het downloaden van de updates (taal en voice) niet meer lukken. Totdat ik dat vandaag nog eens probeerde. Bingo! Blijkbaar was er ergens een probleem op het netwerk of op de server van amAze.

Voor ik het vergeet te vermelden: amAze is uiteraard ook gratis en kan je hier vinden:
http://www.amazegps.com/welcome.php

Vooraleer je het programma kan downloaden (396 kb) moet je op de site een profiel aanmaken. Gewoon een login en een paswoord kiezen. Een email adres ingeven is zelfs niet verplicht. Deze login en paswoord heb je ook nodig wanneer je amAze voor de eerste keer wilt opstarten. Kies dus een simpel paswoord, één dat je gemakkelijk kan ingeven met je gsm.

Het opstartscherm. Niet zo cool als dat van Navigon maar we gaan hier niet over kleurkes en tekeningskes zeveren.
amazegps01.jpg

Het menu.
amazegps02.jpg

Settings.
amazegps03.jpg

Deze software kan ook een demo weergeven. Zo kan je ook een route laten berekenen wanneer je geen gps bij je hebt, of wanneer er geen gps ontvangst is. Om een route te berekenen kan je gebruik maken van favorieten. Favorieten zijn eerder opgeslagen adressen.
amazegps04.jpg

amazegps05.jpg

In plaats van ‘Navigate to’, kies ik hier voor ‘calculate’. Zo hoef ik de deur niet uit om een route te berekenen en om wat voorbeelden te fotograferen.
amazegps07.jpg

Voordat de rij-instructies gegeven worden moet je nog wat wijze raad wegklikken over het gebruikt van dit toestel in het verkeer.
amazegps08.jpg

En zo ziet de pijlweergave eruit. De kaartweergave vind ik niet zo nuttig en kost ook meer data. Verder kan je ook nog luchtfotos en een combinatie van luchtfotos en de wegenkaart aanklikken. Zoveel detail hoef ik nu ook weer niet te zien…
amazegps09.jpg

amazegps10.jpg

Nu ik op de telefoon meer ruimte heb vrijgemaakt door fotos te wissen werken de andere twee navigatie programma’s ook een stuk beter. Maar na 5 tot 10 minuten heb je gegarandeerd een bluetooth probleem, waardoor je terug moet opstarten. Vodafone loop hopeloos achter wat firmware updates betreft, dus daar hoef ik ook al niet op te hopen. Soms is er een netwerk probleem waardoor je geen routedata meer kan downloaden. Wanneer je de weg volgt die de software aangeeft, is het ook niet nodig om steeds gprs dekking te hebben. De route wordt in het begin geladen en verdere downloads zijn alleen nodig wanneer je van je route afwijkt en er dus een andere route moet berekend worden.

Het herberekenen van de route gaat zeer snel, in minder dan 5 seconden krijg je de nieuwe coördinaten op je scherm. De software is echter zeer hardnekkig en houdt lang vast aan een eerder berekende route. Zo heb ik minstens 3 km lang moeten aanhoren ‘de route wordt herberekend’, ‘probeer om te keren’ en ‘maak een scherpe draai naar links’ alvorens ik een nieuwe route kreeg die overeenkwam met de alternatieve weg ik in mijn gedachte had.

amAze: leuke handige software!
In combinatie met een K800i: geen echt werkbare, betrouwbare oplossing.

Golb

Dertiger, echtgenoot, papa. Longboarder met Ti in de pols, bushcrafter, geek. Introvert, fotograaf, motard en radio amateur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.